09 de desembre 2008

Economia per a un món millor


Construir un món més feliç és un veritable trencaclosques, però l’economia és una eina que ens pot ajudar a aconseguir-lo”. Aquest és un dels missatges que s’endurà el visitant de l’exposició Els valors dels diners, que Caixa Sabadell acaba d’inaugurar a la seu de l’Obra Social i que tothom podrà visitar fins al mes de juny del 2009. La mostra forma part de la celebració del 150 aniversari de l’entitat. S’ha concebut com un instrument didàctic de l’economia amb validesa universal.

L’ús i abús del llenguatge econòmic en els mitjans i la distorsió de conceptes sovint creada per la publicitat, han acabat per distanciar la gent de les bases reals de l’economia. Massa sovint el ciutadà es perd amb una terminologia, inflada de neologismes, que no l’ajuda a resoldre les operacions més quotidianes, ni a prendre les millors decisions per administrar els seus recursos. En aquesta situació, tot el que fa referència a l’activitat econòmica s’acaba percebent com un galimaties expressament embolicat pels especialistes i no com el sistema que la nostra civilització té des de sempre per gestionar el benestar de tothom. Per tant, cal passar de veure’l com un enemic que ens complica la vida a un aliat que ens pot ajudar a conquerir els nostres reptes personals i familiars. En definitiva, a millorar-nos la qualitat de vida.

El primer pas és la clarificació de conceptes. No podem continuar prenent-nos els diners com uns mers objectes que ens permeten comprar i vendre. Cal avançar fins a reconèixer els valors dels diners, així en plural, i comprendre que són una manifestació de confiança entre les persones, que es guanyen a través del treball i que són imprescindibles per a la satisfacció de les nostres necessitats. També és gràcies als diners que aconseguim que els altres ens donin més o menys crèdit per tal d’accedir al benestar, que al cap i a la fi és el que ens farà possible la felicitat, entesa com el punt d’equilibri entre les nostres aspiracions i els assoliments.

A partir d’unes premisses tan transparents, l’exposició planteja un itinerari educatiu, lúdic i interactiu, que combina la precisió de les definicions amb la seva visualització, de manera que és adequada per a tots els sectors de públic i, sobretot, per promoure activitats formatives per als escolars. A més, la mostra es completa amb l’evolució històrica de l’economia des dels principis de la humanitat fins als nostres dies, amb una recopilació de les fites més destacables. D’aquesta manera el visitant arriba al final del recorregut amb una proposta de futur concreta: per fer que els diners siguin la clau d’una economia nova, cal gestionar-la tenint en compte valors com la solidaritat, la sostenibilitat, la creació, el coneixement i el patrimoni.

Només amb aquesta amplitud de mires serà possible la superació de tants desequilibris i injustícies que hipotequen el món d’avui. Potser no es tracta d’una reinvenció de l’economia, sinó únicament de fer un ús més ponderat i responsable dels valors tradicionals dels diners; aquells que recorda de forma amena l’exposició, mentre la pregunta es fa inevitable en la ment del visitant: Si l’economia mundial hagués estat fidel a aquests principis, ¿no ens hauríem estalviat les actuals adversitats?



President de Caixa Sabadell

Crèdits foto: jungledrumsonline en Flickr