L’economia no és una ciència críptica, de comprensió reservada als experts, els que estan al dia d’un argot internacional força complicat. Ben al contrari, és un sistema per gestionar els recursos de tota la població, individualment i col·lectivament. Ara bé, en una vida diària sotmesa a una pluja constant de missatges, no sempre és fàcil que l’usuari s’orienti amb la necessària eficàcia.
Contra l’abús de conceptes i termes sofisticats, potser cal recordar que la cultura econòmica no és un invent del segle passat, ni tan sols de la Revolució Industrial, sinó que ve de la societat del Neolític, amb l’anomenada Revolució Agrícola, quan l’home esdevé sedentari i fa els primers intercanvis amb els excedents. Són deu mil anys d’anar perfeccionant les eines de producció, els sistemes monetaris i les lleis del comerç, fins a arribar a les noves tecnologies i la globalització de l’activitat humana. Tanmateix, sembla que quan més facilitats hi ha per a les transaccions ha augmentat la fragilitat del sistema, o almenys la capacitat de cadascú per governar-se amb criteris operatius.
Davant de la possible confusió, no hi ha com ser conscients dels valors dels diners, com a expressió del sistema d’intercanvis que ha regit en totes les civilitzacions. L’escriptor Josep Pla ja va dir: “La gent té un respecte instintiu per la moneda. És un dels fets màgics del món”. Però avui, quan aquesta màgia sembla distorsionada, cal recordar que els diners tenen uns atributs tan fàcils d’entendre com la confiança que creen entre les persones; el treball com a manera d’aconseguir-los; la satisfacció de les necessitats que proporcionen; el crèdit que dóna la seva disponibilitat i l’accés al benestar que fan possible. Unes qualitats que, de tan eternes, hi ha tendència a desvirtuar, mentre que ara tenim ocasió de recuperar-les amb l’exposició Els valors dels diners, produïda per Caixa Sabadell, amb motiu del seu 150 aniversari.
La mostra proposa un recorregut tan amè com didàctic pels fonaments de l’economia i la seva evolució al llarg de la història. Amb una gran varietat de recursos interactius, el visitant no tan sols reprèn el contacte amb els fils de l’economia sinó que es troba amb els valors que han d’inspirar un model econòmic útil per encarar el nou mil·lenni, quan la producció mundial està tan interconnectada i la informació navega amb tanta celeritat. Un nou ordre on han de tenir cabuda la solidaritat interna i externa, la sostenibilitat del planeta, l’estímul de la creativitat, l’accés universal al coneixement i la preservació del patrimoni natural i històric.
Només la traducció en termes pràctics d’aquests conceptes farà possible que les economies locals creixin més arrelades al seu context, de forma humana i respectuosa, i afavoreixin el desenvolupament col·lectiu. Al cap i a la fi, la prosperitat de l’economia mundial dependrà de la suma d’aquestes economies responsables, i de com les assumeixin les noves generacions. Pel seu caràcter pedagògic, aquesta exposició els està especialment dedicada.
1 comentari:
moltes felicitats pel brlog, es molt bonic. Jo vaig venir a la festa de la primavera i em va agradar molt, aqui teniu una foto
Publica un comentari a l'entrada