04 de febrer 2010

Associació ALBA

Divendres passat vam estar amb l'Associació ALBA, d'ajuda i reinserció del drogodependent, a la presentació del projecte "Terrassa en imatges", guanyador dels Premis Caixa Sabadell 2009.

El projecte parteix de la ubicació de la seu de l’entitat a Terrassa, damunt del claustre de l'antic convent de St. Francesc d'Assís de Terrassa (segle XVII), un espai que forma part del patrimoni històric de la ciutat. Aquest privilegi ha donat lloc a proposar un projecte innovador: fer participar els usuaris en la gestió i manteniment de l'esmentat claustre i la sala d'exposicions annexa, artALBA, una sala d'exposicions, sense ànim de lucre, oberta al públic i a les entitats o artistes que volen exposar-hi. Els usuaris participen en tot el cicle expositiu: muntatge, manteniment de l'exposició, tallers vinculats a la temàtica exposada, etc.

En aquest projecte -"Terrassa en imatges"-, l'entitat treballarà amb un perfil d'usuari determinat: el grup de PLD. Es tracta d'usuaris que es proposen l'abstinència de les drogues com a principal objectiu, i per tant, el gradual i lent procés d'aprendre a viure sense substàncies. Es pretén usar el patrimoni com a mitjà de rehabilitació i reinserció sociolaboral. A partir de la cultura intentar que els usuaris d'ALBA assoleixin i aconsegueixin aquells hàbits, habilitats socials i destreses bàsiques imprescindibles per a la seva reinserció plena a la societat.

Amb el suport dels professionals d'ALBA, els usuaris muntaran una exposició fotogràfica i una presentació de diapositives de les imatges seleccionades més interessants de la ciutat. Aquestes anirien acompanyades de fotografies antigues equivalents i la seva explicació complementària. La tasca es farà en grups i en coordinació amb les classes de català.

El grup de PLD és un grup d'alta exigència; un cop el pacient acaba el programa, ha d'haver assolit les competències bàsiques i les habilitats socials imprescindibles per poder tenir una reinserció social plena.

Aquest projecte va rebre una subvenció de 20.000€ dels Premis Caixa Sabadell 2009.