20 de maig 2010

Voluntaris per acompanyar persones amb Esclerosi Lateral Amiotròfica

L'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa, sense cura, i amb una esperança de vida situada entre els 2 i 5 anys. Afecta el sistema nerviós central i avança provocant atròfia i debilitació muscular, fins a la paràlisis, estenent-se d'unes a altres regions corporals. Amenaça l'autonomia motora, la comunicació oral, la deglució i la respiració, tot i que es mantenen intactes els sentits, les retines oculars i d’intel·lecte, per tant els malalts s'adonen de la seva pèrdua progressiva de funcions.

Aquesta terrible malaltia afecta 400 persones a Catalunya i cada any se'n diagnostiquen al voltant de 140 casos nous. L'ELA suposa un fort impacte pels qui la pateixen i els qui la viuen i és aquí on comença el treball de la Fundació Privada Catalana d'Esclerosi Lateral Amiotròfica.
 





Un dels projectes de la Fundació, el servei d'Acompanyament Voluntari per a les persones afectades d'ELA, va ser un dels guanyadors dels Premis Caixa Sabadell 2009. Quan una persona és diagnosticada d'ELA, implica tota una sèrie de canvis dràstics epr a tota la família en totes les àrees de la seva vida, que requereixen un procés de readaptació constant al llarg de tot el procés.

El voluntari suposarà per a la persona afectada una companyia vàlida, formada en l'especificitat de la malaltia, que li permetrà estones d'esbarjo reals que l'ajudaran a equilibrar la situació. Per al cuidador principal, estones per fer activitats extra domiciliàries amb la tranquil·litat que la persona afectada està en bones mans; i pel professional, el recolzament dins el domicili, ja que el voluntari podrà transmetre les novetats de la situació i les demandes que pugui tenir la família. 

Si esteu interessats en fer-vos voluntaris: 

13 de maig 2010

Diego el Cigala inaugurarà el 6è Caixa Sabadell Etnival



Els dies 17, 18 i 19 de juny, un total de 14 grups passaran pel 6è. Caixa Sabadell Etnival, el festival de músiques del món que promovem i organitzem des de l'any 2004 a Girona.




En aquesta sisena edició el Caixa Sabadell Etnival fa un viatge pels sons urbans que es nodreixen de les músiques locals o d’arrel com la cúmbia, el flamenc, la rumba o el reggae i de les músiques urbanes, com el jazz, el hip hop, el rock, el pop o la música electrònica.

El festival començarà el dijous 17 de juny amb la fusió de flamenc i jazz de Diego el Cigala, l'únic concert de pagament de tots els que s'oferiran, que es realitzarà a l'Auditori de Girona. 

Seguirà amb propostes tan trencadores dins de la fusió llatina amb música electrònica i hip hop com la dels colombians guanyadors de diversos Grammys Llatins, Bomba Estéreo o els angelins Ozomatli acompanyats d’altres noms com el rei del ragga de l’estat espanyol Morodo o els grups catalans amb vocació internacional La Pegatina, Che Sudaka, Color Humano o Pirat’s Sound Sistema.

En total sonarà la música de ciutats com Barcelona, Tarragona, Lleida, Madrid, Londres, Àmsterdam, París, Milà, Los Ángeles, México D.F., Buenos Aires, Bogotà, Caracas i, és clar, Girona.

Tota la informació del festival a www.caixasabadelletnival.com

Descarrega't el programa en pdf:

13 d’abril 2010

La Comunitat de Medina Chériff (Senegal) ja té un nou institut de secundària!

El projecte de la Fundació Guné, guanyadora d’un dels Premis Caixa Sabadell 2009, ja és una realitat.

Aquest projecte tenia per objectiu construir un institut de secundària al poblat de Médina Cheriff, al sud del Senegal, ja que l’estat senegalès no té prou recursos econòmics per a construir-lo.

L’obra s’ha realitzat a través d’una empresa constructora local i ha permès crear nous llocs de treball. Molts dels treballadors han estat ex-alumnes del Centre Guné que van rebre formació com a paletes, gràcies al projecte que la Fundació Guné va iniciar el 2005.

Després de 3 mesos de treball, l’escola ja està acabada i s’ha aconseguit pal•liar les condicions de precarietat de l’aprenentatge dels alumnes de la regió de Kolda. Tal com diu la fundació Guné “l’educació és el vector fonamental per al desenvolupament d’un país; invertir en educació és invertir en les persones perquè tinguin possibilitats de sortir del cercle de la pobresa”.

La Fundació Guné és una organització no governamental de codesenvolupament compromesa amb el procés de transformació i acompanyament d’una de les zones més pobres i necessitades de Senegal. Un dels seus objectius és implicar les organitzacions dels immigrants en els projectes de cooperació, per tal d’enfortir la seva participació en tot el procés d’identificació, execució i avaluació dels projectes en les seves comunitats d’origen.

En aquestes imatges podeu veure l’estat de l’escola que tenien fins ara.

Imatges de l'escola de secundària  abans de la intervenció

En aquestes, la nova escola que s’ha construït.
L'exterior de l'escola ja en funcionament


Alumnes en bones condicions d'estudis gràcies al projecte




Moltes felicitats a la Fundació Guné i a totes les persones del poblat de Medina Chériff que heu fet possible aquest projecte!

09 de març 2010

Neva, també, a l'Obra Social Caixa Sabadell


Tot seguit, com si es tractés d'un fotobloc —avui (només avui) les imatges valen més que mil paraules—, algunes fotografies de la neu que enfarinava —en el segon, cas, enfarina, encara— aquesta institució.

Hi veureu, emblanquinats, d'una banda, el Jardí de Caixa Sabadell, situat entre la seu central de la caixa i la seva Obra Social, el pulmó verd més característic del centre de Sabadell, i, de l'altra, l'Espai Natura Caixa Sabadell, el centre d'activitats ambientals de l'entitat, ubicat al nord de la ciutat.

El gruix de la neu a l'Espai Natura Caixa Sabadell va assolir els 15 centímetres; avui, mentre va desfent-s'hi, força gent passeja pel bosc, que fa més de 80 hectàrees. Algun arbre —molt pocs— no ha aguantat el pes de la neu i ha caigut, però no hi ha, per fortuna, cap desperfecte.

Fotos del Jardí de Caixa Sabadell per Xavi Gassó








Foto de la torre de l'Obra Social Caixa Sabadell per Isabel Marquès



Fotos de l'Espai Natura Caixa Sabadell






03 de març 2010

De la biometria a la ficció

Sabríeu dir de quantes formes es pot reconèixer una persona utilitzat tècniques biomètriques? Us heu plantejat algun cop els problemes ètics d’aplicar aquestes tècniques a la nostra vida quotidiana?

Aquest dissabte 6 de març, comencem el Cicle de Cinema ‘De la biometria a la ficció’, on trobareu una selecció de pel·lícules on es veu reflectida la biometria. Una gran ocasió per familiaritzar-vos amb les tecnologies que ja comencen a estar presents a la nostra vida diària i d’entendre millor la biometria.


La biometria, com a ciència emergent, no ha estat ignorada pels escriptors ni els guionistes. Pel·lícules com 2001: Una odissea de l’espai, Blade Runner, Star Trek, Alien, Gattaca y Minority Report han marcat època i s’han endinsat en el camp de la biometria, tant des del punt de vista científic com dels límits ètics.

Gaudiu dels clàssics de la ciència-ficció GRATIS i en la pantalla gran del nou Auditori_3 de l’Obra Social Caixa Sabadell.

Us hi esperem!


15 de febrer 2010

Ets únic? Cicle de cinema i biometria

Més de 8.000 persones ja han passat per l’exposició “Ets únic? Biometria: interactua i descobreix la teva identitat, exposició interactiva dissenyada i realitzada per la Cité des sciences et de l’industrie – La Villette (París) i adaptada per la Cité des télécoms de la Pleumeur-Bodou (Bretanya), que n’és la propietària.

Imatge general de l’exposició “Ets únic?”

La mostra es divideix en tres grans apartats: els fonaments, les tècniques i les aplicacions. En cada secció, diferents dispositius biomètrics ens permeten interactuar i descobrir aspectes de la nostra identitat biomètrica que desconeixíem.

Només entrar, el visitant es registra mitjançant la seva empremta digital i amb una fotografia del seu rostre. Aquest registre inicial us permetrà interactuar al llarg de l’exposició amb diferents dispositius, que us reconeixeran al llarg del recorregut.

Un visitant registra la seva empremta digital

El comissari de l’exposició, Francesc Serratossa, registrant el seu iris al lector

L’exposició és d’entrada lliure i gratuïta i està oberta tots els dies de 17 a 21 hores i els caps de setmana i festius, d’11 a 14 i de 17 a 21h.

I a més, cada cap de setmana, hi ha activitats infantils i per famílies per conèixer una mica més el que és la biometria.

08 de febrer 2010

Economia. Perspectives

Si no vareu poder assistir a l’Economia 2010. Perspectives, ara teniu l’oportunitat d’escoltar les opinions dels ponents aquí.

04 de febrer 2010

Associació ALBA

Divendres passat vam estar amb l'Associació ALBA, d'ajuda i reinserció del drogodependent, a la presentació del projecte "Terrassa en imatges", guanyador dels Premis Caixa Sabadell 2009.

El projecte parteix de la ubicació de la seu de l’entitat a Terrassa, damunt del claustre de l'antic convent de St. Francesc d'Assís de Terrassa (segle XVII), un espai que forma part del patrimoni històric de la ciutat. Aquest privilegi ha donat lloc a proposar un projecte innovador: fer participar els usuaris en la gestió i manteniment de l'esmentat claustre i la sala d'exposicions annexa, artALBA, una sala d'exposicions, sense ànim de lucre, oberta al públic i a les entitats o artistes que volen exposar-hi. Els usuaris participen en tot el cicle expositiu: muntatge, manteniment de l'exposició, tallers vinculats a la temàtica exposada, etc.

En aquest projecte -"Terrassa en imatges"-, l'entitat treballarà amb un perfil d'usuari determinat: el grup de PLD. Es tracta d'usuaris que es proposen l'abstinència de les drogues com a principal objectiu, i per tant, el gradual i lent procés d'aprendre a viure sense substàncies. Es pretén usar el patrimoni com a mitjà de rehabilitació i reinserció sociolaboral. A partir de la cultura intentar que els usuaris d'ALBA assoleixin i aconsegueixin aquells hàbits, habilitats socials i destreses bàsiques imprescindibles per a la seva reinserció plena a la societat.

Amb el suport dels professionals d'ALBA, els usuaris muntaran una exposició fotogràfica i una presentació de diapositives de les imatges seleccionades més interessants de la ciutat. Aquestes anirien acompanyades de fotografies antigues equivalents i la seva explicació complementària. La tasca es farà en grups i en coordinació amb les classes de català.

El grup de PLD és un grup d'alta exigència; un cop el pacient acaba el programa, ha d'haver assolit les competències bàsiques i les habilitats socials imprescindibles per poder tenir una reinserció social plena.

Aquest projecte va rebre una subvenció de 20.000€ dels Premis Caixa Sabadell 2009.